Nem megijedsz, hanem félsz


Stephen King 1986-ban megjelent, sorrendben a huszonkettedik regényéből készült „Az” (It) című film nem egy zsigerig hatoló kemény horror és nem is a legjobb könyv adaptáció.
Feszültség azonban van benne és ezt nagyrészt az okozza, hogy félünk a bohóctól.Pennywise (avagy Krajcáros) nem egy bohócnak öltözött ember, hanem egy gonosz lény, aki képes bármilyen alakot ölteni. Többnyire bohócként ijesztgeti áldozatait, a történet szerint ugyanis a gyerekek sokkal ízletesebbek, ha rettegnek... 
A lény 27 évente felébred, mert csillapítania kell étvágyát és ekkor embereket ragad el Derry városából. 


Stephen King teremtménye a félelmeinkből táplálkozik, a táncoló bohóc azonban nem legyőzhetetlen: vannak gyengeségei és az olyan erények, mint a bátorság és a szeretet legyengítik őt.


Az nem teljes mértékben a képzelet szülötte: a sorozatgyilkos bohócot egy John Wayne Gacy nevű őrült gyilkos ihlette, aki több mint 30 fiatal fiút ölt meg a '70-es években. A kerti mulatságok alkalmával azonban bohócnak öltözve szórakoztatta a környékbeli gyerekeket.

Pennywise, a táncoló bohóc póló

Az alakváltó démon Stephen King több másik művében is felbukkan: némelyikben csak utalásként, a Rémkoppantókban azonban egyértelműen róla szól egy részlet:

„...mintha a csatornanyílásból egy bohóc arca vigyorogna rá. A bohóc két szeme helyén ezüstdollárok csillogtak, összeszorított, fehér kesztyűs markában pedig léggömböket tartott.”


A rémet Bill Skarsgård alakítja a 2017-es remake-ben és a két új pólón látható bohóc is róla lett mintázva. Felmerült, hogy a filmben Tilda Swinton játssza el a szerepet, neki azonban a forgatás várható idejére már más elfoglaltsága volt, így nem hívták be meghallgatásra.

Pennywise: „Lebegni fogsz” feliratú póló

Az első, 1990-ben készült tv filmben szóba került még Alice Cooper is, mint a gyilkos bohóc megformálója, végül azonban Tim Curry alakította a gonosz lényt, Azt. Egy felmérés szerint neki köszönhető, hogy az amerikaiak egy generációja retteg a bohócoktól.


Közeleg a Halloween, riogass Pennywise pólóban:

Pennywise, a táncoló bohóc póló
Pennywise: „Lebegni fogsz” feliratú póló

Az első 25 megrendelő egy piros lufit is kap a póló mellé ajándékba. ;)

Hozzászólások: 0

Nincsenek hozzászólások

Szólj hozzá

Email címed nem jelenik majd meg nyilvánosan az oldalon. A csillaggal megjelölt mezőket mindenképpen ki kell töltened.*